Преди 795 години, на 25 август 1227 г. умира Чингис 

...
Преди 795 години, на 25 август 1227 г. умира Чингис 
Коментари Харесай

Един на всеки 200 съвременни мъже е потомък на Чингис Хан

Преди 795 години, на 25 август 1227 година умира Чингис  хан (на възраст 64–65 г.). Учените не са безапелационни дали той среща гибелта по време на борба с хората от Западна Ся. Според една от версиите, той пада от коня си, заради преклонна възраст и физическа отпадналост, както предричали пророците на многочислените му врагове. Според Галицийско-волинската хроника, той е погубен от тангутите. Съществува и легенда, че една тангутска принцеса, с цел да отмъсти за страната си и с цел да не бъде  изнасилена от сластния военачалник, кастрира Чингис хан със прикрит нож, след което той не съумява да се възвърне и умира.

Приживе Чингис хан упорства да бъде заровен без на гроба му да се поставят никакви обозначения. След гибелта му тялото му е върнато в Монголия, евентуално в родното му място покрай река Онон. Според легендата погребалният конвой избива всички по пътя си, с цел да резервира в загадка мястото, където е заровен. Друго поверие твърди, че една река е отклонена, тъй че да тече над гроба му, с цел да го скрие. 

Преди 5 години служащи, извършващи строителни действия на път, покрай река Онон в провинция Хентии в Монголия, разкрили голям брой човешки остатъци, лежащи към огромна ритуална каменна структура...

На мястото били извикани правосъдни специалисти и археолози. Станало ясно, че това най-вероятно е монголска кралска гробница от XIII век, а тленните остатъци на централната фигура са на Чингис хан. 
Монголските учените се свързали със свои сътрудници от университета в Пекин. Двата екипа се обединили към догатката, че скелетите, наоколо до каменната конструкция най-вероятно са били на робите, които са изкопали гробницата и които по-късно са били екзекутирани, с цел да пазят тайната на местоположението.
На същото място са открити и останките от дванадесет коня, умъртвени, с цел да съпровождат великия държател в пътя му към отвъдното. 

Намерените скелети са общо 68. 16 от тях са на дами. Смята се, че дамите са били съпруги и наложници на вожда и съгласно традициите е трябвало да съпровождат Чингис хан в отвъдния живот. Огромното количество монети, златни и сребърни скъпоценности, както и многото скелети на мъже, дами, коне и една съществена фигура, локализирана по специфичен метод в структурата на гробницата, карат археолозите да са сигурни в своята констатация.
След като създали обширни проби и разбори, учените декларират, че главната фигура е на мъж на възраст сред 60 и 75 години, умрял сред 1215 и 1235 година сл. Хр. Възрастта, времето на гибелта, местоположението и разкошът на обредното заравяне удостоверяват, че гробницата в действителност принадлежи на Чингис хан. Това е съществено постижение на актуалната археологическа просвета. 
Роден като Temüjin (което значи „ от желязо “), Чингис хан е създател и лидер на Монголската империя. Известен е с обединяването на племената на Монголия и сливането им в едно, преди да стартира серия от военни акции в Китай, Централна Азия, Близкия Изток и даже Източна Европа.През живота си той превзема над 31 милиона квадратни километра територия. Той е един от най-влиятелните хора в историята на човечеството.
Чингис хан свързва Изтока и Запада посредством основаването на Пътя на коприната - търговски път, който ще остане в продължение на епохи главният канал за търговия и културен продан в Евразия, отваряйки политически и стопански взаимоотношения сред отдалечените цивилизации.
Чингис хан е бил мощно плодороден държател. Учените считат, че има необикновен брой потомци. Някои генетични проучвания демонстрират, че той може да бъде директен предходник на един мъж от всеки 200, които са живи през днешния ден. Само в Монголия към 200 000 от 2-милионното население на страната може да са потомци на Чингис хан.



Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР